Marija Milanković

Ručak nije serviran

Jedno je sigurno. Dojilja se ne može nahraniti. Može se samo zavarati i utešiti

Dok sam bila trudna, usled trudničke mučnine… mogla sam da jedem Big Mac, Pizzu, Coca Colu i kiflu. Pet meseci sam rotirala ove namirnice, dok mučnina nije iščezla i moja ishrana je postala ishrana zdrave trudnice. Ponovo sam počela da osećam glad, mogla sam opet da gledam ribu, nisam se više gadila sarme, ali nezavidna krvna slika i insulinska rezistencija su mi dozvoljavali da jedem samo heljdu i basmati pirinač… bez trunke šećera. Govorila sam sebi, i drugima… Kada se budem porodila… želim da mi prvi obrok bude kari piletina u puteru i masni čokoladni sufle.

ishrana dojilja

Porodila sam se u sredu putem carskog reza.

 Rečeno mi je da ne smem da jedem, dok mi se ponovo ne uspostavi crevna flora. Čekala sam nekoliko dana, činilo se nekoliko decenija. Prvi obrok mi je bio Plazma keks i Fructus čaj od nane. Suze radosnice. Sledeći je bio lepinja, puter i jogurt. Suze nesvestice. Kako mislite ishrana dojilja? Ne razumem. Šta još hoćete od mene? Evo je beba, ocena 10, hoću sufle.

Nemoj jesti jagode, papaju, lešnike, orahe, orašaste plodove.

Beba ima grčeve?

Nemoj da jedeš pasulj, grašak, beli luk. Ipak jedeš za dvoje. Ne bi trebalo ni crni luk. Ni crveni tj. ljubičasti. Ništa začinjeno. Ništa mirisno. Vas je dvoje. Kupus nikako. Nemoj, nemoj, nemoj. Prerađeno, konzervirano, ražano, mahunasto, lisnato, kvasno, gazirano izbegavaj. Nemoj nanu, zeleni čaj, ni citruse. Moraš duplo da jedeš. Da nije kiselo. Da nije turšija.

Možeš jednu kafu, ali bolje nemoj.

Podeli: