Marija Milanković

Beba i prirodne nauke

Zato što nisam pratila na času…

Rodila se sa kilograma 3,05 i dužinom od 51 cm, malo dužom od školskog lenjira. Stručna komisija ju je ocenila jakom desetkom, što će biti i prosečna ocena na oba završena fakulteta (jedan slobodnim izborom, a drugi je nametnut).

matematika

Fiziološki gubitak bio je malo veći od tolerantnih 12%. Nadoknadili smo sisanjem na svakih non stop.

Tražila sam nešto protiv bolova… volim da verujem da sam dobila trodon 50 mg. Možda je bilo i 100. Po izlasku dodeljena mi je amaterska tabletica brufena od 200 mg. Nije ni za komarca.

Tešili su me da je svaki sledeći dan 100% podnošljiviji nego prethodni. Tu se moja računica malo zapetljala… 100% boljitka u odnosu na nepodnošljive bolove je potpuni okrep.

Pelene br. 1, od 2 do 5 kg. Sada smo na trojci. Ne znam koja je najveća pelena… do kada deca imaju mogućnost da savladaju upotrebu noše. Švedski povez se savija na 2/3.

Analitička geometrija dojenja… tu imamo koordinate, nekoliko ravni, parabola, stereometriju, rastojanje dve tačke A i B, bebina usta (valjak) i bradavice (zarubljena kupa), proporcije, tangentni ugao, kamatni račun, verovatnoću za uspešan podoj… u zavisnosti od toga da li je vaša beba trapez ili deltoid.

Jednom dnevno 6 AD kapi. Primetila sam da je prva kapljica znatno manja nego poslednja. Ne stižem ni da okrenem zaštitu potrošača.

O adaptiranom mleku… to svi znamo napamet… na 30 ml prokuvane i na 50 stepeni prohlađene vode jedna ravna valjak kašika. Flašica se služi sa 35 stepeni.

Vetar 26 kmh sa naletima i do 50. Kolicima se kretati niz vetar, a natrag se vratiti taksijem 120 din start.

Klima u kolima je zimi na 25, leti na 21. Kod kuće na 27 čak… termometar je na suncu. Sobna vrata su pod oštrim uglom da bi se hladni talas odbio, zatim ponovo prelomio u hodniku o zidnu sliku i dospeo u spavaću sobu gde beba u proseku spava 4 do 12 minuta. Grejemo se na struju… zimi račun dosegne 22k a leti je oko 1k minus 5 odsto za blagovremeno poravnanje.

Vip

Prozor je odškrinut na kant 10% što je ujedno i maksimalna vrednost. Otvaranje na Kant je voleo nemački filozof Imanuel Kant koji je smatrao da su prostor i vreme izvor naše čulnosti… navodno se taj stidljivi princip otvaranja prozora zove po njemu. Proverićemo to još.

Beba sada može da sedi pod pravim uglom ako je naslonjena celom težinom od 7,2 kg.

Voda za kupanje 35 do 37 stepeni, prostorija u kojoj se kupa 23 do 25, prostorija u kojoj boravi 20, 21 stepen.… prostorija u kojoj svira čembalo (isto kao i prostorija u kojoj boravi, ali sa zatvorenim prozorom).

Temperatura bebinog mekanog tela je 36,8 °C – 37,3 °C.

30% nagib za krevetac ukoliko beba bljucka. Nagnuli smo krevet, ali beba ga ipak ne koristi zato što ne želi.

Pakovanje u automobil za sedmonevni odmor… lakša mozgalica… kako da Ivica uz pomoć 1 posude zapremine 5 litara, druge 3 litara i vode sa česme u neograničenoj količini dobije tačno 4 l vode.

Sunce u autu i kada je u zenitu i kada je pri horizontu, treba zaštititi bebu.

1/3 budnog vremena beba treba da provede na stomaku.

Mašina za veš na 90, obrtaji na 800. Sada smo na 30 stepeni… ko još može da čeka 3 sata plus 15 minuta za dodatno ispiranje.

Na suncu samo do 10 ujutru i posle 5 popodne. Faktor 50 i više.

Beba nosi veličinu 80. Komplet je od 2 bodića… za kupljena dva, treći je 1 dinar.

Raspored obroka beba 7 meseci… za piramidalnu ishranu čvrstom hranom najbolje pogledati tabelu u obliku piramide.

100 posto mi je nešto promaklo.

Hajde bebo spavaj još 10 minuta da odmorim moje očne lopte.

Podeli: