Nađa Jokanović

Kako odabrati originalan poklon za bebu

Šta bih volela da neko pokloni mojoj bebi, za prvi rođendan? I koji su najbolji pokloni koje smo do sada dobili?

To su pitanja koja sebi postavljam, razmišljajući o tome kako izabrati originalan poklon za bebu.

kako odabrati originalan poklon za bebu

Poklon za bebu je zapravo namenjen majci – ona se najviše raduje nekom posebno divnom, maštovitom ili krajnje praktičnom poklonu, pa ako želim da nabavim originalan poklon za bebu, treba da znam šta je ono što mami treba, kako je organizovala dečiju sobu, da li joj nedostaju neke praktične sitnice (a uvek nedostaju) i kako da smislim poklon koji će biti upotrebljiv, koristan i praktičan, a istovremeno šaren, mekan i divan.

Sigurna sam da poklon treba da bude magičan, a to znači, raskošno upakovan i veliki, tako da su vam potrebne obe ruke da ga držite, da treba da bude puno svetlucave šarene hartije, balona, mašni, šuštavog celofana, ukrasnih traka i velikih kutija. Ali, šta treba da se nalazi u tim kutijama? Može li svaki poklon da bude originalan? I nije li najbolje da mama prosto “naruči” praktične poklone, odnosno, da kaže onima koji je pitaju šta joj treba za bebu, a da glasno razmišlja pred onima koji ne pitaju. A neko će je već inenaditi i doneti neočekivan i sasvim originalan poklon za bebu.

Mene je do sada najviše oduševila vrteška koja se kači iznad kreveca – naravno da sam već imala jednu i bila je šarena, zveckava i slatka, ali ova je bila čarobna! Meka i bez plastičnih delova, sasvim unikatno delo nekog maštovitog i spretnog, sa preslatkim životinjicama šivenim od šarenog svetlucavog pliša, okačenih na različitim visinama o šarenu vunicu – mekano, lagano, šarmantno, preslatko. Divna dekoracija za bebinu sobu i divan, podsticajan prizor za njene okice koje pokušavaju da se fokusiraju na taj šareni svet. Ali, obožavala sam i jedno švedsko plišano ćebence, koje se kopča oko bebe i savršeno je za šetnju u kolicima, kao i patikice, koje ničemu ne služe bebi koja samo leži, ali su prosto preslatke, a najluđe su mi bile zekice sa “Halloween” motivima – to je nešto što bih volela da poklonim nekoj mami, jer je zaista originalan poklon za bebu.

Vip

Ali ukoliko se držite sezonskih motiva, onda ćete bebi rođenoj krajem oktobra uvek poklanjati bundeve, veštice, pauke i crne mačke u raznim oblicima (jer su neodoljivi), a bebi rođenoj u junu kupovaćete letnje kompletiće, šeširiće i sandalice – a godine će prolaziti i beba, dete, tinejdžer, dobijaće od istih ljudi iste poklone. Razmislite, to se stalno dešava! Mame prestaju da budu glavne za poklone, pa koliko god bile zahvalne za garderobu i obuću, to nisu pokloni kojima se dete raduje.

Deca vole igračke, a odgovarajuće igračke su prikladne i za bebu. Plišane igračke obožavaju mame, jer vole da njima ukrase krevetac i dečiju sobu, ali bebe vrlo dugo sve što mogu da dohvate stavljaju u usta – što znači da su gumene igračke bolje i primerenije. Sa njima mogu da se kupaju, mogu da se operu svaki put kad ih beba baci na zemlju, a divno služe kao glodalice, umirujući nelagodnost, pritisak i bol, koje beba oseća u desnima dok niču zubići. Možda set gumenih igračaka u obliku raznih životinja, u raznim bojama? U velikoj ukrasnoj kutiji, koja je stavljena u veliku pletenu korpu – a ove divne predmete koje svaka žena obožava (kutije i pletene korpe), mama može da iskoristi za odlaganje bebinih stvari, za čuvanje igračaka, raznih sitnica, pelena, čistog veša…

Možda nije lako odabrati originalan poklon za bebu, ali ako želite da bude nesvakidašnji, smislite ga sami – mnogo sitnih poklona u ogromnom pakovanju, uvek predstavlja veliko zadovoljstvo, a u mnoštvu sitnica sigurno će se naći nešto što je mami baš potrebno za bebu ili što joj se sviđa više od ijedne slične stvarčice koju beba već ima. Sigurni ste sa igračkama i stvarima koje neko kreativan pravi svojim rukama, pa je svaki komad poseban i svojevrstan.

Ne možete pogrešiti ni sa vaučerom u nekoj dobro opremljenoj dečijoj prodavnici, naročito ako se radi o novorođenčetu, čija mama još i ne zna šta joj sve treba i koja će već dobiti na poklon gomilu stvari (i naslediti od svojih rođaka i prijateljica) i uživaće da sama izabere nešto novo i slatko za svoju bebu. Ali, nikako nemojte zanemariti ni svoje uživanje u osmišljavanju i pripremanju poklona – odvojte vreme koje vam je za to potrebno i prepustite se radosti davanja. Poklon izabran s ljubavlju i poklonjen od srca, uvek je najbolji i najlepši!

Podeli: