Nađa Jokanović

Šta sam naučila u prva dva meseca sa bebom?

Kako se suočiti sa kompleksnim osećanjima u prvim mesecima majčinstva?

Niko nije rekao da je lako biti mama, a svi su me upozorili na to da su grčevi kod beba jedno od najtežih iskušenja za bebu, ali i za majku. Iako postoji mnogo informacija o tome, ni jedna me nije pripremila na osećanje bespomoćnosti, pomešano sa strahom i ljutnjom.

grcevi kod beba

Jedna od prvih lekcija koje sam naučila za dva meseca majčinstva jeste da nije moguće biti spremna na suočavanje sa tako kompleksnim osećanjima. Kako je moguće da se neko ljuti, dok se beba muči i grči?! Ali bila sam ljuta na sebe, uplašena da nešto ne radim kako treba, zatim ljuta na bebu što ne sarađuje, pa opet ljuta na sebe što ne mogu da savladam strah i ljutnju. Ako imate bebu koja ima snažne grčeve, znate o čemu govorim.

Naučila sam, pored ostalog i to da o neprijatnim, preplavljujućim i negativnim osećanjima retko ko govori. Kao da je majčinstvo skriveni kod u ženi, koji se aktivira čim dete zaplače i instiktivno znate šta treba da radite. I kad ne znate, osećate se užasno!

Prihvatanje sopstvenih osećanja

Vip

Sve bebine potrebe su urgentne – kad zaplače, nema čekanja i što duže plače, teže je umiriti je, a teskoba raste i preplavljuje. Da li sam ja jedina majka koja ne zna šta da radi? Moj kod se nije očitao, nisam programirana za ovo, upomoć! Bespomoćnost, strah, ljutnja, nervoza, anksioznost koja preti da pređe u paniku – obiman materijal za neku dijagnozu. Da plačem zajedno sa bebom, ne pomaže ni meni ni njoj – dobro je, rezonujem, još uvek sam normalna. Najteže je što nema vremena za razmišljanje i smirivanje, moraš nešto da učiniš, da pomogneš detetu, sažaljenje, bol i strah stvaraju knedlu u grlu i ledeni pritisak u grudima i stomaku. Ali to nije važno, jer je beba i ono što ona oseća važnije, a najvažnije je ostati smiren i preduzeti nešto.

Smirenost i akcija

Beba je povezana sa majkom, kao da je još uvek u stomaku. Pupčana vrpca nedostaje, ali tu su sve druge prisne i organske veze, zato mi je potpuno logična pretpostavka da će se brže umiriti ako sam ja smirena. Da bih se smirila, potrebno je da imam neki učinak – nema vremena za disanje i meditaciju, udahnem duboko nekoliko puta, privijem bebu na grudi, njišem je i krećem se lagano gore-dole, govorim nežne reči – to je prvo što mogu da učinim i deluje utešno i umirujuće.

Ali tehnika magičnog majčinog dodira ponekad jednostavno ne radi. Beba vrišti, crvena u licu, nožice se savijaju i opružaju, celo njeno telašce iskazuje neku strašnu unutrašnju borbu, koju ovako malo i bespomoćno stvorenje ne bi trebalo da vodi!

Primena saveta

Možete li da zamislite koliko su strašni grčevi kod beba? Da li ste sami iskusili grčeve u stomaku? To je probadajući bol koji šeta po utrobi i odraslu osobu navodi da se savije i ječi. Zamislite kako je bebi koja nema nikakvo iskustvo, nikakav mehanizam odbrane od neposrednog iskustva, nikakav način da shvati šta se dešava – samo oseća bol i reaguje. A vi gledate te reakcije i cepa vam se srce (dok vas preplavljuju razna kompleksna i zbunjujuća osećanja) i pokušavate da se setite svih saveta koje ste čuli i pročitali.

Nadja i beba

Boravak u sadašnjem trenutku

Jedna od važnijih stvari koje sam shvatila, jeste da ne mogu neprestano da budem napeta, jer mi nedostaje rutina i ne mogu da računam na sate mirnog sna, jeste da mogu da živim od trenutka do trenutka, isto kao beba. I ima mnogo lepih i dragocenih trenutaka!

Grčevi kod beba menjaju intenzitet, nekad su dugotrajni, nekad prođu brže, učini vam se da se smiruju, pa se opet vrate i svi vam kažu, proći će. Vrlo poučno – sve će proći, dakle treba da budem prisutna u trenutku, kako mi ne bi promakli i oni divni i dragoceni momenti blaženstva, kad je beba zadovoljna i osmehuje se (kažu da imitira majčin izraz lica, ali ja sam sigurna da ispoljava zadovoljstvo i radost), kad spava i izgleda kao anđeo, kad me pogleda pravo u oči svesno i prisutno, kao da mi poručuje da je sve u redu, kad mi je srce ispunjeno najsnažnijom ljubavlju na svetu i kad osetim kakva je privilegija biti majka. Verujem da to osećanje neće proći, ono ide uz činjenicu da kad jednom postaneš majka, onda si majka celog života, iako se zahtevi te uloge menjaju onako kako se menja i raste tvoje dete.

Podeli: