Jelena Jakšić

Sitnice koje (roditeljski) život znače

Ono kad beba od mesec dana ispoštuje vruću kafu

Čestitam! Postala si mama. Od ovog trenutka tvoj pogled na svet će se apsolutno promeniti. Ok, možda ne na svet, ali na san, tišinu, čistu kosu, razgovor sa odraslom osobom, seks, kafu i još što-šta definitivno hoće! Ali, ne brini, ima nas puno u tom klubu koji jasno, glasno i bez blama vičemo ,,Dajte nam 5 minuta tišine i vruću kafu i svet ćemo osvojiti!’’ Ovo je priča o sitnicama koje (roditeljski) život znače.

mama i beba od mesec dana

Sitnice koje (roditeljski) život znače

2. februar 2019. Instagram nalog @jelajabuka:

,,Ne tražimo mi majke puno. S vremena na vreme da provozamo kola dok trešti omiljena mjuza, a mi pevamo prateće vokale kao da sutra ne postoji i lupkamo o volan u ritmu… ili mašeći ga, nije ni bitno. Ima isti isceliteljski efekat kao nekad #girlsnight. Da protrčimo omiljenom ulicom i potrošimo neke novce, pa makar i na pijaci, jer to znači s onom bakom popričati o šargarepi i celeru, dok joj se hvališ kako si „eto nedavno rodila drugo, pa eto malo izašla“, a ona ti potvrđuje „ako, ako“ i želi da ti čeljad budu živa i zdrava. Od srca. I smeši se tvojoj sreći dok pričaš o domaćoj supi. Kompliment da izgledaš dobro, baš tako bez šminke, s tom brzinski zbrčkanom punđom na vrh glave. I da! Kafu, neko drugi da ti je spremi, da je popiješ toplu, pa makar i „s nogu“ dok ubrzanim korakom otkucavaš svojih sat vremena…’’

Nedavno sam na svom Instagram profilu pitala koje su to sitnice koje kao roditelj počneš da ceniš mnogo, mnogo, MNOGO više. Odgovori su bili šareni, ali među top tri našli su se vruća kafa, toalet u miru, san – dok se boje ne rastope.

Vip

,,Kada budem umirao, donesi mi kafu i videćeš, vaskrsnuću kao Lazar’’

Da, na prvom mestu njeno veličanstvo kafa. O, taj nektar s Olimpa, božanski eliksir, uteha i spas za neispavane roditeljske glave, ogledalo podočnjaka, gonič glavobolja. Neretko začinjena roditeljskom suzicom, sudba joj je da se rodi vruća, a popije hladna, jer onog trenutka kada je skuvaš i prineseš usnama tvoja beba od mesec dana će odlučiti da se probudi/napuni pelenu/da joj je dosadno. Nekad sam prosto ubeđena da ti mali ljudi dolaze na svet opskrbljeni šestim čulom koje nepogrešivo detektuje momenat kada je mama dotakla šoljicu.

I tako pola dana, a neretko do večernjih časova, čami tvoj voljeni napitak na stočiću dok prolaziš pored sa naramkom veša za slaganje, bebom za povijanje, varjačom za mešanje. S vremena na vreme priletiš da ukradeš jedan brzinski poljubac kao tinejdžerka koja je dovela dečka na upoznavanje sa roditeljima. A tvoj voljeni, koji je na početku veze goreo, polako se hladi i hladi… Elem, tokom života pre dece tim kofeinskim dasom si sigurno bila očarana, pa ti je s vremenom postao navika, ali život sa decom – e to je pravi test za vašu vezu. Tada spadaju maske. Kao devojka si mu prilazila sređena, ali ne preterano posvećena. Nekako je bio podrazumevajući, kao nešto usputno, kao dodatak, aksesoar. Sada si uglavnom nenašminkana, neočešljana, umorna. On je uglavnom hladan, ali je postao važan, oooo tako važan. Gledaš ga sa poštovanjem, prilaziš sa tako jasnim osećajem međusobne povezanosti. A kako i ne bi kad ti svako jutro namigne  svojim crnim očima i kaže ,,Sve će biti ok!’’

Pesnici su kafu dizali na pijedestal, ali novopečene mame joj pevaju odu radosti svaki dan.  ,,Kada budem umirao, donesi mi kafu i videćeš, vaskrsnuću kao Lazar ‘’ rečenica je iz filma „Fantasmi a Roma“. Nije slučajno što se našla u ovom tekstu.

Nedavno sam se smejala kumi koja mi je potpuno ubeđeno rekla: ,,Vanji će prva izgovorena reč biti ,,kafa’’, jer ko o čemu ja po ceo dan ,,Vanja, pazi – kafa! Vanja, ne – kafa! Vanja, pec, pec – kafa!’’ Vanji zapravo kafa neće biti prva reč, ali je novopečenoj mami sigurno prva jutarnja pomisao. Treba li da napomenem da ovog popodneva, dok pišem ove redove, svoju prvu jutarnju pijuckam ’ladnu, al’ ipak milu?

Tamo gde i car ide peške, a ti isključivo uz svitu

Toalet – ili bolje reći spa centar jedne mame. Ko bi rekao da će ti toalet – da, TO-A-LET – postati omiljena i u isto vreme tako nedostupna prostorija. Nema mame koja ti neće potvrditi da vapi za mirom koji će provesti baš u tih nekoliko kvadrata. Kada dobiješ bebu zaboravi na duga tuširanja, jer ono šesto čulo za kafu savršeno fercera i kada je česma u tuš kabini u pitanju. Kasnije, kada vlasnik šestog čula počne slobodno da se kreće po kući, zaboravi i na privatnost, jer glavni šou je uvek rezervisan za mesto gde i car ide peške. Car ide peške, a ti uvek uz svitu. Jer ako si mislila da se tvoje čedo dovoljno udubilo u igru, znaj da šesto čulo ne spava i da će onog trenutka kada zatvoriš vrata uslediti nešto poput ,,Here’s Johny!’’ scene iz filma The Shining.

Zašto se ne zaključavate? Da, pokušali smo jednom, ali se završilo baš tako – kao pokušaj i prag toaleta okupan suzama i kuknjavom 18-mesečne devojčice.

Vrlo brzo smo se predali, pa više ne samo što ne zaključavamo, već ni ne zatvaramo vrata, jer – čemu? Toliko smo se srodili s tim ,,open space’’ konceptom doma, da je opasnost od obavljanja onog što se u toaletu obaviti mora uz širom otvorena vrata dok gosti pijuckaju (vruću) kafu na udaljenosti od 2 metra i više nego realna. Muž i ja smo do dolaska dece poštovali intimu i privatnost onog drugog u tom smislu. Treba li da kažem da smo sad ,,bliskiji’’ nego ikad?

Noćni život nas roditelja ili – šta to beše san?

Na prvu loptu, nakon one moje anketice začudilo me je da se san našao tek na trećem mestu, ali kad malo razmislim, raspored je i više nego legitiman. Ipak je kafa lek za ovo treće. Za ono drugo sa liste leka nema.

sitnice koje roditeljski zivot znace

Ako si mislila da nećeš imati noćni život kada postaneš mama, pogrešila si! Noćni život zapravo tek počinje, a tvoj party uvek ima i after party kom prisustvuješ htela to ili ne. Nedavno sam pročitala rečenicu: Biti mama znači da beba pije celu noću, a ti si ujutru mamurna. Složila bih se sa svakim slovom ove konstatacije, mada sam čula da se tu i tamo poput jednoroga i magičnih bića iz bajke nađe i po neka beba koja spava celu noć. Realnije je ipak da će se umesto muškarca od 20 i kusur leta, sada u ulozi partnera za ples naći beba od mesec dana. Ti si na toj žurci i glavni (i zapravo jedini) šanker, i obezbeđenje, i hostesa, i devojka ,,na garderobi’’, i DJ, nikad izbacivač, zauvek rame za plakanje u sitne sate.

Osim pomenutog šestog čula bebe imaju još jednu super moć na kojoj im istinski zavidim – power nap! I koriste je kad god im je zgodno, a tebi krajnje nezgodno. Nije ni čudo što sam u prvim mesecima mamećeg staža (x2) spavala s jednim okom otvorenim uvek halucinirajući da su se probudili 15 minuta nakon što sam ih spustila u krevetac. Čuj ,,halucinirajući’’?!

Čitala sam o toj nekoj teoriji da čovek može da se istrenira da spava u etapama, tipa na svakih 4 sata po 20 minuta i da potpuno normalno funkcioniše. Tvrdi ta teorija da nam je potrebno samo tih 20 minuta da obnovimo energiju i odmorimo telo i um. Neophodno je u tom slučaju spavati češće, a kraće, ali definitivno pravo rešenje za sve one kojima je san gubljenje vremena (da li to stavih san i gubljenje vremena u istu rečenicu?!)

EUREKA! Sad je sve jasno! Mi roditelji smo deo eksperimenta! Samo nikako da dokažemo teoremu, jer, evo, stolećima spavamo u etapama po 20 minuta, a i dalje bauljamo po kući s podočnjacima do kolena, s utrnulim mozgom i pomalo tupim pogledom zaboravljajući zašto smo ono krenuli u kuhinju i čudeći se što smo daljinski stavili u frižider. Zamolila bih zato odgovorne da odustanu od eksperimenta, jer rado bismo se naspavali! Hvala unapred.

Elem, jasno ti je, dragi sapatniče, zašto je san postao ta ,,sitnica’’ koja (roditeljski) život znači, koju nisi cenio dok si je imao i za koju ni u ludilu ludom sada ne bi rekao da je ,,gubljenje vremena’’!

Ostalo sa spiska

Našlo se na tom spisku još dosta sitnica.

Topao obrok koji jedeš sedeći.
Razgovor sa odraslom osobom, pa makar i onom bakom na pijaci od koje kupuješ zelen za supu.
Šminkanje.
Tišina.
Izdepilirane noge. Čista kosa. Počupane obrve.
Zaleđen ručak u zamrzivaču.
Prazna korpa za veš.
Solo vožnja automobilom dok slušaš bilo šta što nije ,,Išli smo u Afriku’’ (poštovanje prema Minji Suboti, ali…)

Sigurna sam da već dopunjavaš spisak.

U odgovorima na Instagramu našle su se i tri stvari koje su sve samo ne sitnica: seks, vreme sa mužem, muž. Ali o tom nekom drugom prilikom…

Podeli: